Bijzonder museum bij Rotterdam en Den Haag

Fort 1881 is het best bewaarde pantserfort van Nederland. Het fort kent bovendien een bijzondere historie. Er is nooit gevochten, maar het fort speelde een cruciale rol in de Tweede Wereldoorlog. De vergadering die de ministerraad hier hield, bepaalde het verloop van de oorlog voor Nederland. Ontdek zelf deze geschiedenis.

Reis door het verleden

Nederland bouwde dit Fort aan het einde van de negentiende eeuw om de Nieuwe Waterweg te beschermen. Toen het Fort in 1881 gereed was, was het veruit het modernste Fort van Europa met zes kanonnen in drie geschutskoepels. Toch is er nooit met deze kanonnen geschoten. Waarom niet? Ontdek dat in ons interactieve museum.

Ons unieke fort ademt geschiedenis. Je kunt er ‘verdwalen’ door de stokoude gangenstelsels. Onderweg ervaar je de bijzondere verhalen van dit kustverdedingsfort. Waar sliepen de manschappen? Hoe konden de soldaten een beleg overleven? Wat deden de Duitsers in het fort?

Toegangsprijzen

Toegangskaartjes kunt u krijgen bij de ingang van het museum of bestel uw kaartje voor het museum via info@fort1881.nl of telefonisch via 088-1881-500

Kinderen tot 4 jaar: gratis
Kinderen tot 12 jaar: 5,00
Volwassenen:8,00

Openingstijden museum tijdens de vakanties

 

Woensdag t/m Zondag
11:00 – 16:00

Zomervakantie
17 juli t/m 29 augustus 2021

Herfstvakantie
16 oktober t/m 24 oktober 2021

Kerstvakantie
25 december 2021 t/m 9 januari 2022

Voorjaarsvakantie
26 februari t/m 6 maart 2022

Meivakantie
30 april t/m 8 mei 2022

 

 

 

Unieke vergadering

Het Fort werd in de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Staat van Paraatheid gebracht. Maar ook bij die gelegenheid is er niet gevochten. Wel hield de ministersraad op 13 mei 1940 een bijzondere vergadering. Het was en is de enige ministerrad die ooit buiten Den Haag is gehouden. De raad nam op deze vergadering verstrekkende besluiten. Besluiten die het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog voor ons land bepaalden.

Vier verhaallijnen

Wij nemen u aan de hand van vier verhaallijnen mee in de bijzondere historie. Vanuit het gezichtspunt van de direct betrokkenen ervaart u:
1. de meidagen van 1940 en de laatste vergadering van het kabinet op Nederlandse bodem
2. de periode tijdens de Duitse bezetting en Atlantikwall
3. de bouw en bewapening van het fort
4. Hoek van Holland, Rotterdam en de wereldhaven

Kinderspeurtocht

Ons museum is ook bijzonder geschikt voor kinderen. De karakteristieke gebouwen en het mysterieuze gangenstelsel spreken ieder kind tot de verbeelding. Aan de hand van een speciale kinderspeurtocht ontdekt uw kind de geheimen van dit bijzondere verdedigingswerk.